Flora Holland

Locatie:

Hoofdkantoor Honselersdijk

Installatie:

Aanpassen klimaatinstallatie met PCM

Challenge accepted.

We zijn al tientallen jaren vaste installateur bij Flora Holland Honselersdijk. We hebben al behoorlijk wat projecten voor ze gedaan. Van het fabriceren van klimaatsystemen tot het installeren van grote krattenwasinstallaties. Ook dit keer kregen we een leuke uitdaging waar we best even op hebben moeten puzzelen: de ene kant van het pand was in de zomer niet koel genoeg, terwijl aan de andere kant juist niet zoveel koeling nodig was.

01

Adding smartness.

Het ei van Columbus heette in dit geval Phase Changing Material. Dat is materiaal waarvan je de faseverandering (van vast naar vloeibaar en andersom) gebruikt om warmte of koude te absorberen of juist af te staan. Voor ons was het de eerste keer dat we dit ingenieuze materiaal gebruikten. We lieten een student uitvoerige berekeningen uitvoeren, totdat we ervan overtuigd waren dat dit nieuwe slimme trucje echt zou werken.

02

We keep it real.

Het klinkt misschien als een risico om bij een grote klus met nieuw materiaal te werken, maar ons vak blijft vaak simpelweg natuurkunde. En als het op papier klopt, dan móet het ook in de praktijk kloppen. We hadden voor de veilige weg kunnen kiezen door een rigoureus nieuw leidingsysteem en nieuwe luchtkanalen aan te leggen. Maar wie niet waagt, blijft maagd, zeggen we soms. Nu hebben we het vraagstuk zonder al teveel sloopwerk kunnen oplossen.

03

Done.

In maar liefst alle twaalf verdiepingen is de temperatuur van het pand van Flora Holland nu veel aangenamer. Zeker in de zomer is het klimaat nu veel fijner. Het is een ontzettend mooie bonus dat door het gebruik van PCM nu veel minder stroom wordt gebruikt voor de koeling van het pand. Het was de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat we met het materiaal werkten.

04