Van den Ende Rozen

Locatie:

Nieuwe kwekerij in Monster

Installatie:

Nieuwe ketelinstallatie met warmtekrachtkoppeling

Challenge accepted.

Rozenkwekerij Van den Ende in Monster bouwde in verschillende fases, meerdere kwekerijen. Bij rozen is het van belang dat overal in de kas hetzelfde klimaat heerst en er weinig temperatuurverschillen zijn. Dat alles het liefst op een zo’n energiezuinig mogelijke manier. In de woorden van eigenaar Hans van den Ende zelf: “Voor ons was het een enorm en belangrijk project. Dan ga je op zoek naar een partij die je vertrouwt.”

01

Adding smartness.

We installeerden een nieuwe ketelinstallatie worden met daarbij een warmtekrachtkoppeling (wkk). Met dat systeem wordt tegelijkertijd warmte en elektriciteit geproduceerd met behulp van een motor op één brandstof. De warmteregeling is afzonderlijk af te stellen, zodat de 40 miljoen rozen die Van den Ende kweekt, groeien en bloeien onder zeer gelijkmatige omstandigheden.

02

We keep it real.

Volgens Hans van den Ende stonden we het hele project aan zijn zijde. “Je hebt echt het gevoel dat je allemaal hetzelfde doel hebt. Er kunnen wel meer partijen zo’n installatie maken, maar Verkade is een club die alles precies op tijd levert en ook nog eens op een zeer solide manier installeert. Je hebt te maken met doodgewone jongens die altijd precies doen wat ze beloven.”

03

Done.

“Het systeem draait eigenlijk altijd naar behoren. Ook als we wel eens warmte over hebben, zorgt het aangelegde systeem ervoor dat er genoeg koeling is”, zegt Hans van den Ende. “Ik hoor genoeg partijen die installaties hebben die soms problematisch zijn. Bij ons is het tegendeel waar. Als we weer zouden uitbreiden, dan overwegen we zeker opnieuw bij Verkade aan te kloppen.”

04