Aardwarmte Vogelaer

Locatie:

Zeven telers in de Vogelaer

Installatie:

Aansluiting aardwarmte

Challenge accepted.

Een consortium van zeven telers in de Vogelaer in Poeldijk staken de koppen bij elkaar voor een groot project: samen wilden ze gebruikmaken van aardwarmte in het gebied. Op die manier wilden de deelnemers een flinke slag maken op het gebied van duurzaamheid en op de koop toe energiekosten besparen. Een forse klus, waarbij onze kennis van energiesystemen prima van pas kwam.

01

Adding Smartness.

De deelnemers van het project maakten zelf al een slimme start. Doordat iedere deelnemer in een andere periode van het jaar een energiepiek verbruikt, is het rendement voor iedereen optimaal. Bij veel bestaande aardwarmteprojecten was bekend dat gebruikers te kampen hebben met nogal wat storingen. Dat moest en kon anders, dachten wij. Het was een kwestie van slim kiezen en plannen. Daarbij ging het hele bestaande ontwerp toch wel behoorlijk op z’n kop. Liever iets dat werkt, dan iets dat goedkoop is, besloten we.

02

We keep it real.

Dat het een enorme logistieke operatie is om op 2,5 kilometer diepte te boren en vervolgens zeven bedrijven op een aardwarmtesysteem aan te sluiten, spreekt voor zich. Maar liefst 14 kilometer leidingtracé legden we aan. Wegen moesten worden afgezet, bomen herplant. Ook ’s nachts zaten we erbovenop om ervoor te waken dat alles op rolletjes verliep. Want zoals bij elke klus, staan wij ervoor in dat het goed komt.

03

Done.

Met dit project wordt zo ongeveer 13,5 miljoen m3 (!) aardgas per jaar bespaard. Dat betekent een CO2-uitstoot van 24 kiloton per jaar. Dat is zo’n beetje gelijk aan het aardgasverbruik van 9.000 huishoudens. De telers verbouwen nu op een duurzame manier. En, niet onbelangrijk: Aardwarmte Vogelaer verloopt probleemloos. Precies zoals we hadden gehoopt.

04